Manuele therapie heeft twee doelen:

  • gewrichten beter laten functioneren
  • houding en bewegingen verbeteren

Om dit te bereiken, gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken. Verder bestaat het behandelprogramma uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan over de bewegingsmogelijkheden van het lichaam, in het bijzonder van de wervelkolom. Hierdoor is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van klachten te beoordelen en een oplossing op maat voor te stellen.
 
Wanneer naar een manueel therapeut?

Wanneer u een gewricht slecht kunt bewegen of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.
 
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten.

 
Voor wie?

Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt, ongeacht de leeftijd.

Extra informatie

www.nvmt.nl

Wat is kinder-manueeltherapie ?

Deze gespecialiseerde vorm van Manuele Therapie is met name gericht op de behandeling van zuigelingen met een bewegingsbeperking in de nek . Dit uit zich vaak in overstrekking en/of voorkeurshouding van het hoofdje. Deze verdwijnt vaak niet vanzelf vanwege een nog zeer sterk aanwezig reflexsysteem en is bijna niet te doorbreken. Het niet behandelen hiervan heeft nadelige gevolgen voor de verdere ontwikkeling van het kindje.

Symptomen:
Verschijnselen die kunnen wijzen op een beperking van het nekje zijn:
– Voorkeurshouding van hoofdje naar een zijde
– Afwijkende positie/vorm van het hoofdje
– Veelvuldig overstrekken van het kindje
– Onrustig, veel huilen, slecht slapen, spugen (reflux)

Kinder-manueeltherapeutisch onderzoek en behandeling :
In dit onderzoek wordt gekeken of er een functiestoornis van het nekje aanwezig is. Indien een beperking vastgesteld wordt, kan deze desgewenst, met uw instemming, behandeld worden. De behandeling om de beperkte nekfunctie te herstellen bestaat uitsluitend uit zachte technieken. Kinder-manueeltherapie ziet er dan ook heel anders uit dan manuele therapie bij volwassenen. Gemiddeld zijn maar 3 behandelingen nodig.

Risk en Benefit
Deze behandeling blijkt uiterst effectief en zonder risico’s: Van de 300.000 behandelingen die in de afgelopen 17 jaar geregistreerd zijn, zijn geen na- of bijwerkingen geregistreerd. Ook blijkt een gemiddelde van 3 behandelingen al voldoende.

Kwaliteit:
Sinds juni 2015 is Kinder-manueeltherapie een officiële sub-specialisatie en volledig erkend door het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie).
Kinder manueeltherapeuten zijn aangesloten bij de ‘European Workgroup of Manual Medicine’ (EWMM).

Vergoeding:
Omdat de behandeling volledig erkend is binnen de reguliere zorg, wordt deze volledig vergoed uit de basisverzekering.