COPD is een verzamelnaam voor chronische longziekten, waaronder chronische bronchitis en longfibrose. Bij deze aandoeningen kunnen de longen onvoldoende zuurstof in het bloed brengen. Patiënten kunnen hierdoor benauwd worden. Ook spierkracht en conditie gaan vaak achteruit.
In onze praktijk werken geschoolde fysiotherapeuten die kennis hebben van deze problematiek. Patiënten worden naar ons verwezen door specialisten en huisartsen. Binnen elz’ werken we intensief samen met de twee huisartsenpraktijken in de wijk. Samen met deze artsen en de praktijkondersteuners, die ook COPD geschoold zijn, maken we voor elke patiënt een programma op maat. We besteden hierbij aandacht aan kennis van de ziekte, ademhaling , aanpassing van de leefstijl, conditietraining en het verbeteren van spierkracht.

Wanneer fysiotherapie?

Wanneer u belemmerd wordt door uw aandoening in het dagelijks leven, tijdens uw werk en bij het sporten. Vanwege uw COPD is ademhalen moeilijker geworden. Elke ademhaling kost energie. Bewegen met COPD is ook vaak een uitdaging. Het kost u meer moeite dan iemand zonder longklachten. Toch is voldoende beweging juist voor mensen met COPD erg belangrijk. Beweging traint de spieren en geeft u een betere conditie, zodat u minder snel moe bent en sneller herstelt van griep of ziekte. 

Hoe verloopt de behandeling?

De fysiotherapeut stelt samen met u een trainingsprogramma op, dat past bij wat u kunt. Een programma bewegen met COPD bestaat bijvoorbeeld uit:
·         Algemene conditietraining: bijvoorbeeld lopen en fietsen en roeien op apparaten
·         Krachttraining: bijvoorbeeld met gewichten of elastieken. 
·         Ademhalingsoefeningen
·         Ontspannings- en rekkingsoefeningen.
U leert er hoe u zo goed mogelijk voldoende kunt bewegen. Ook leert u over gezonde voeding en het omgaan met een chronische ziekte.

Voor wie ?

Wanneer u achteruitgaat in uw conditie, vaak kortademig bent of wanneer u regelmatig luchtweginfecties krijgt, kunt u in overleg met uw huisarts, specialist of longverpleegkundige verwezen worden naar de gespecialiseerde COPD fysiotherapeut.

Kosten:

Uw zorgverzekering vergoedt de behandeling vanuit de basisverzekering bij COPD GOLD II, III en IV vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen kunnen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. U heeft hiervoor een verwijzing van huisarts of specialist nodig.

Informatie

www.longfonds.nl