De term ’etalagebenen’ komt van het verschijnsel dat iemand, na een korte afstand lopen, pijn in de benen krijgt en door even te stoppen, de pijn kan laten zakken. Het lijkt of hij stopt om even in een etalage te kijken. De pijn in de benen kan behoorlijk storend zijn bij het werk, voor sociale contacten en tijdens sport. Door de klachten gaan mensen vaak minder of geforceerd bewegen. Hierdoor kunnen weer andere klachten ontstaan.

Oorzaak

‘Etalagebenen’ kunnen ontstaan doordat de bloedvaten in de benen vernauwd zijn en daardoor te weinig zuurstof krijgen. Spieren hebben juist veel zuurstof nodig tijdens het lopen. Dit zuurstoftekort veroorzaakt pijn en kramp. Door even stil te staan, kan het zuurstoftekort tijdelijk weer worden aangevuld. Roken is de grootste risicofactor. Wie een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte in het bloed of suikerziekte heeft, kan eerder etalagebenen krijgen. Ook overgewicht en te weinig beweging zijn risicofactoren. Soms ‘zit het in de familie’ en kunt u er weinig aan doen. Meerdere risicofactoren versterken elkaar.

Hoe verloopt de behandeling?

De fysiotherapeut brengt samen met u de klachten in kaart en gaat uw benen onderzoeken. Daarna wordt een looptest afgenomen. De behandeling bestaat voor het belangrijkste deel uit:
·         Lopen, ook tegen een helling en vooral ook dagelijks. Het is belangrijk om zó ver en zó snel te lopen dat er klachten optreden. Door over die pijngrens heen te gaan, verbetert na enige tijd de doorbloeding. Hierdoor kunt u steeds langer lopen.
·         Spierkracht training van de benen
·         Verbeteren van de algemene conditie
·         Herstellen van de goede manier van lopen
·         Het belangrijkste is dat u zelf dagelijks gaat lopen en enkele oefeningen thuis doet.
Na drie maanden stopt de behandeling. We bekijken dan samen met u hoe de actievere levensstijl voortgezet kan worden.  

Voor wie ?

De behandeling vindt altijd plaats op verwijzing van de huisarts of vaatspecialist, nadat er door middel van onderzoek een vaatvernauwing is geconstateerd.

Kosten:

Uw zorgverzekering vergoedt de behandeling vanuit de basisverzekering bij Claudicatio Intermittens vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen kunnen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. U heeft hiervoor een verwijzing van huisarts of specialist nodig. U heeft slecht eenmaal recht op dit behandelingstraject.

Informatie

www.claudicationet
www.etalagebenen.nl
http://www.stoprokenhulp.nl